Norgesmester i ungdomsbedrift- møt guttene bak Recycled Gym!

Når man gir ungdommen frie tøyler til å være kreative, og fremme spennende ideer- er det mye nytt og interessant som dukker opp! 
Forrige uke var jeg så heldig å få besøke gutta bak Recycled Gym på Eidsvoll Videregående Skole. Jeg var veldig spent i forkant av møtet, og visste ikke helt hva jeg kunne forvente meg, men da jeg troppet opp på skolen møtte jeg en entusiastisk gjeng med gutter som boblet av kreative ideer. Guttene heter Stian, Ole Peder, Aydin, Sturla og Patrick, og de går andre året studiespesialisering med entreprenørskap. Entreprenørskap er et av mange programfag skolen tilbyr, faget introduserer elevene til etablering av virksomheter, noe som også gir elevene innsikt i dagens og fremtidens næringsliv.

Guttene bak Recycled Gym begynte med entreprenørskap høsten i andre klasse, og allerede fra starten hadde de noen ideer om hva de ønsket å vektlegge dette året. De har fra tidligere blitt introdusert for bærekraft og bærekraftige løsninger, og ønsket derfor å utforske dette videre.
 Så hva er Recycled Gym, og hvordan kom de opp med ideen? Ved første øyekast ser produktet de har utarbeidet veldig enkelt ut- men bak alt dette er det lagt ned mange timers arbeid, observasjoner og en strategisk plan. Utgangspunktet var et ønske om å utvikle noe som kunne benyttes på treningssentre, men som samtidig var bærekraftig.
Veien videre gikk derfor til ulike treningssentre for å observere hvilke apparater og utstyr som blir mest benyttet. Kabelmaskinen vekket fort guttenes interesse, og som de selv sier «vi ser på den som hjertet av treningssenteret». Den er nesten alltid opptatt eller kan ikke benyttes grunnet slitasje på treningstauene. En rask samtale med faglærer ga guttene inspirasjon til å besøke en klatrepark som hadde masse brukte klatretau liggende, og disse fikk de grønt kort til å bruke. Gjennom flere timer på Youtube, har de lært gode metoder for hvordan flette tauene sammen. Disse tauene er mer solide og slites derfor ikke like raskt ut som de som benyttes på treningssentrene pr i dag. Resultatet er med det både gjenbruk, samt mindre behov for plast til å styrke tauene. Guttene forteller at de syns det er gøy å gjøre research, teste ut hva som fungerer, og ikke minst utvikle noe som er enkelt, lønnsomt, gjennomførbart, samtidig som folk opplever resultatet som nyttig.  

Flere priser har det også blitt. I fylkesmesterskapet for ungdomsbedrifter gikk de av med seieren i Bærekraftsprisen, og de fikk andre plass i konkurransen for beste ungdomsbedrift. Etter dette gikk turen til NM, der de seiret ut med årets "bærekraftig stand" . De har vært flinke til å markedsføre produktet sitt, og til mesterskapet fikk de låne en kabelmaskin, slik at de kunne demonstrere produktet de har utarbeidet. At de hele veien har tenkt litt utenfor boksen, sier de selv har bidratt til at folk husker dem.  Guttene er enige om at de har lært mye det siste året, både når det kommer til samarbeid, tydeliggjøre seg selv, prate med forskjellige mennesker, men også om bærekraft og sirkulær økonomi. Å ta vare på menneskene de har blitt kjent med underveis anser de som viktig, LinkedIn har derfor blitt en viktig plattform guttene benytter seg av.
Snart er det sommerferie, men før den tid er det eksamen som står for tur. I tillegg til dette skal guttene sitte i juryen på SMARTingen, som er et entreprenørskap konkurranse for 5-7 trinn som blir avholdt den 6 juni. Det er en utfordring de virkelig ser frem til!
Vi ønsker dere lykke til!